Här hittar du roliga saker, artiklar, inspiration och annat. Lite blandat helt enkelt.

Hör Distriktsläkare Eva Engström berätta om att arbeta i team och med rond.

Dr Eva Engström om Svalövsmodellen 

Intelligenta team, varma team. Lyssna på denna och bli inspirerad. Viktigt med förståelse för vad som avgör om ett team är effektivt eller inte...

Bygg starka team – utveckla kollektiv intelligens - YouTube

Nära vård-podden. Fantastiska samtal Sverige runt om nära och god vård, ledd av Lisbeth Löpare så klart.

Nära vård-podden | SKR

Livsstilsverktyget.se

Skapa konto med Region Skånes samarbete

Region Skåne | Livsstilsverktyget

Statlig utredning - Nära vård

Utredningar | SKR

 

Jerusalema challenge.

Sjuksköterska Kristina Hillerborg om varför Vårdcentralen Svalöv valde att vara med och vilka känslor som kom upp. "Dansen blev viral under covidpandemin, en tuff tid för oss alla. Vi behövde någonting som gav en känsla av hopp men där vi också fick känna oss ledsna. Den skapade gemenskap i världen. Låten är fin och sätter igång både tankar och känslor i en."

 

Dagens Medicin

Sjuksköterska Linda Hunter som också är en av dem som driver Livsstilsmottagningen på Vårdcentralen Svalöv är krönikör för Dagens medicin. Här finns länkar till hennes krönikor.

”Vi får inte ge upp om våra patienter”

Det finns inga jobbiga patienter och det finns inga för svåra fall. Det finns dålig vård. Och så finns det god och nära vård, skriver Dagens Medicins nya krönikör Linda Hunter.

Presentation av LindaLinda Hunter är sjuksköterska på Vårdcentralen Svalöv och Dagens Medins nya gästkrönikör. Hon vill att patienterna ska gå ifrån mötet med henne och tänka att ”nu kan jag”.

”Patienterna tycker att det är rörigt”

Vad gör det för nytta när jag säger en sak och psykiatrin en annan och handläggaren en tredje och Arbetsförmedlingen en fjärde och mamma en femte, undrar Linda Hunter.

”Välkommen till vårdcentralen Stuprör, Linda sköterska”

Linda Hunter berättar om en person som sökte vård för ett besvär och fick råd och hjälp med det besväret. Även om smärtan inte satt i ryggen egentligen.

 

Vad är ett hälsosamtal?

Här är Lindas första krönika, som inte längre ligger uppe på dagens medicin men som vi gärna delar i fulltext här.

 

Vad är ett hälsosamtal?

 

Det finns riktlinjer för allt. Vem du än är, vad du än söker för inom vården så kan du ge dig fan på att någon sjuksköterska eller läkare kommer ta dina symtom, stoppa in dom i ett flödesschema, kolla lokala riktlinjer och sedan tro sig veta vad du behöver. Riktlinjerna är lokala, alltså dom kan skilja sig åt beroende på var du söker. Dom kallar det jämlik vård, den vård där du blir en siffra, som ska följa en kurva eller ett normalt sjukdomsförlopp. Det är kanske jämlikt när det är lika dåligt för alla?

På sjukhus och vårdcentraler sitter vi, med vår kompetens och tycker. Ännu ett komplicerat patientfall som ska lösas. Ingenstans skymtas personen det berör. Vi letar i provsvar, diverse tester och bland journaler utan att hitta felet. Något är ju fel. Detektivbyrån vård och omsorg ska lösa fallet. Genom att skriva ut mediciner, gissa och tycka. Har du tur får du en remiss vidare till nästa detektiv som utan din hjälp ska gissa, tycka och hitta lösningen. Ingenstans skymtas patienten. Vi släcker bränder, därför att vi inte har tid. Du får ett brev hem där det står att proverna var bra. Så då är du väl bättre?

Men…

Det förebyggande arbetet är primärvårdens själ. Och denna själ börjar få lite nya krafter.

Under året har många pusselbitar fallit på plats för mig. Det började med dom riktade hälsosamtalen där man kallar in fullt friska (trodde vi) 40 åringar och pratar om hur dom mår, tar ett blodtryck och låter dom skatta sig via ett webbformulär. Inget gissande. Patienten berättar hur det är och hur dom mår. Nästa pusselbit var en utbildning i motiverande samtal. Här får patienten föra samtalet. Inget gissande. Reflektioner och öppna frågor. En nyfikenhet. Patienterna började säga i rummet att dom kände sig hörda. Sedda. Ibland tom hjälpta. En podd eller 20 om nära vård av SKR... Livsstilsverktyget och Anders Rosengren som berättar om motorn till sann förändring - meningen med livet. Och så pusselbiten som var svårast av alla. Att hålla käften. Att sluta gissa och tycka. Att luta mig tillbaka i min stol i ett litet rum i Svalöv och låta personen framför mig träda fram. Jag hör mig fråga – vad gör dig lycklig? Till en patient som söker för halsbränna och ångest, sömnsvårigheter. Att känna mig frisk och vara med min familj svarar han. Jag håller käften. Han berättar om hur han brukade cykla mountainbike i skogen, det gjorde honom lycklig. På den tiden sov han bättre. Jag håller käften lite till. Kanske att jag i MI anda reflekterade- du sov bättre när du rörde på dig. Ja, jag hade också mer tid för familjen, nu bara jobbar jag. Jag är så stressad säger han. Jag håller käften. Kanske ler lite. Jag känner att jag tycker om honom, som människa alltså. Här sitter han och reflekterar över vad är hälsa, hur kan jag må bra, vad behöver jag göra för att leva länge och väl utan att jag ens öppnat munnen. Inga prover, inga mediciner, inget gissande. Detektivbyrån är stängd. Här finns medmänsklighet.

Patienten gör en plan, sluta tramsa med övertid och telefonen klistrad vid örat. Ta ett snack med familjen om saker och ting. Börja cykla igen. Ringa en vän. Vi bokar en uppföljning. Jag får ju lov att säga vårdmantrat ” om du inte blir bättre får du höra av dig” så jag inte blir stämd sen när han finner sin mening med livet men fortfarande har halsbränna.

Jag tycker du är modig, säger jag i dörren.

Det har aldrig någon sagt till mig, säger han tillbaka. Han säger också att det här hälsosamtalet inte var vad han hade förväntat sig. Sen blir han tårögd och då vill jag nästan ta med honom hem och bjuda på kaffe men jag håller käften… några sekunder till bara håll. Nu. Käften.

Tack, säger han. Sådär på riktigt.

Vid nästa besök hade han fullföljt sin plan. Och han mådde bättre.

Inget gissande. Inget tyckande. Inga mediciner. Inga remisser. Ingen sjukskrivning.

Däremot lärde vi känna varandra lite.

Fick han vård? Vad tycker du?